Робърт Абрашев: За децата с увредено зрение е по-добре в масови училища

 

Робърт Абрашев: За децата с увредено зрение е по-добре в масови училища

Написано от Марияна ГАРВАНСКА

Обучителен семинар се проведе в средата на ноември в село Ковачевица, на него бяха обсъдени проблемите на децата със зрителни увреждания, които учат в масови училища. Инициативата бе на “Отворено общество”, е семинарът бе втория по проект “Заедно с мама можем повече”, на Сдружение “За жени с увредено зрение – Ти можеш” .
Плевенчанинът Робърт Абрашев е чест гост на страниците на “Посредник”, освен музикант, той е и активист в плевенското дружество на хората с увредено зрение.

– Г-н Абрашев, каква беше целта на срещата в Ковачевица?
– Семинарът беше за интеграцията и за професионалната реализация на деца с увредено зрение. Проектът беше специално за майки на такива деца и обратно, а  аз бях поканен защото отглеждам сам дъщеря си – аз съм баща и майка. Стигна се до становище, че много деца с увреждания учат в масово училище, но децата са много първични, директни в отношенията си и понякога са много жестоки.  Често в масови училища децата със зрителни увреждания не са добре приети и дори се чувства отритнати, подтиснати в средата на здравите, зрящи деца. Говорихме за това, че във всяко училище трябва да има един психолог, който да подготвя зрящите деца да могат да приемат детето с увреждано зрение. Но проблемът идва от министерство на образованието – доколкото разбрах, на определена бройка от деца се полага психолог. На семинарът направихме списък, с подписи с изискване всяко училище да има такъв психолог  и съответно часове, за да могат децата да приемат такова дете по най- добрия начин. Списъкът ще бъде внесен в Министерството.
– Дали ще има ефект, оптимист ли сте?
– Аз съм скептично настроен, за съжаление не вярвам много, че скоро нещо ще се промени. Но важното е че се опитваме, проблемите не бива да се изтикват в ъгъла, а постоянно да се повдигат, да се говори постоянно за тях. На семинара дискутирахме и това, какво училище е по-добре за децата  – масово, или специализирано училище.
– Вие лично как смятате?
– Колкото е полезно, толкова има и вреда, но ползата е по-голяма. Ролята на родителите на здравите деца в масовите училища би трябвало да е от огромно значение. Те трябва да подготвят децата си, че те са като всички тях, имат същите нужди, същите потребности, те са деца и би трябвало да им помагат да ги възпитават. На семинара имаше едно момче със зрително увреждане по рождение, което учи в масово училище. Виктор сподели, че се чувства много притеснен понякога, но той се чувства по-добре в такова училище, защото масовото училище дава по-голяма свобода, в специализираното си прекалено затворен. Вики се е научил да се справя – ходи сам на училище, прибира се, сменя по няколко транспорта сам. А и само на 16 години.

Родители на незрящи настояват за повече внимание към децата им – статията е публикувана тук

Близо половината от родителите на незрящи не са получили каквото и да било съдействие от държавните институции за отглеждане на децата си. Това показва проучване на фондация „Нова“. Близо 70 на сто от запитаните родители не познават дейността на национално представените организации като Съюза на слепите, Потребителната кооперация на слепите и Асоциацията на родителите на деца със зрителни увреждания.

Проучването по проекта „Заедно с мама можем повече“ показва, че подкрепа в отглеждането на дете със зрителни проблеми или на зрящо дете от слепи родители получават едва една четвърт от нуждаещите се семейства. Най-подкрепящи са Агенцията за социално подпомагане и ресурсните центрове в областните градове. От сдружение „Жени с увредено зрение“, „Ти можеш“ и фондация „Нова“ настояха за по-активно участие на институциите в интегрирането на деца с увредено зрение. В момента тези деца се насочват към специализираното училище „Луи Браил“. Проучването обаче показва, че специализираното училище оставя незрящите деца без умения да се интегрират и адаптират към средата, след като напуснат училище.

Информацията е на Надежда Цекулова.

Публикувано в Без категория. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *